Nabídka vín
Italská vína se vyrábějí ve všech regionech Itálie a v jejich jednotlivých vinařských oblastech, které patří mezi nejstarší vinařské oblasti vůbec. Itálie je největším světovým producentem vína, z vinné révy vypěstované na zdejších vinicích s rozlohou 702 00 hektarů (1 730 000 akrů) bylo v letech 2013–2017 dosahováno ročního průměrného výnosu 48,3 milionů hektolitrů vína. V roce 2018 vyráběla Itálie 19 % světové produkce, před Francií (17 %) a Španělskem (15 %).[1] Italské víno se vyváží do celého světa a je oblíbené i na domácím trhu, kde Italové roku 2018 konzumovali průměrně 43,6 litru na obyvatele, což je třetí místo ve světové spotřebě vína.
Etruskové a řečtí kolonisté vyráběli v Itálii víno předtím, než se tu ve 2. století rozvinulo římské vinohradnictví a vinařství. Římané značně rozšířili plochu vinic a podporovali rozvoj vinařské agrotechniky, velkovýrobu a skladovací techniky, jako je výroba sudů a stáčení vína do amfor i skleněných lahví.