KLASIFIKACE
Nuragus z Cagliari DOC.
HROZNY
Nuragus 100%.
Ajò, slavný sardinský výraz, přátelsky povzbuzuje lidi, aby ho následovali. Ajò, "pojďme!".
NURAGUS
Nuragus je starodávná odrůda Sardinie, která spolu s hroznem Cannonau představuje historii a tradici sardinského vinařství. Výroba je soustředěna v provinciích Cagliari a Oristano (98,5%). Jeho zrání je pozdě, zejména v mírných oblastech. Je to réva velké síly. Velký shluk, těsný a často okřídlený, má velké a kašovité bobule. Kůra, když je zralá, vykazuje evidentní intenzivní žlutou barvu. Nemá žádné zvláštní pedoklimatické potřeby a dobře se přizpůsobuje různým kultivačním oblastem. Je vychován ve formě špalíků. Zralosti dosahuje ve druhé dekádě září; v některých případech se předpokládá sklizeň pro výrobu čerstvých vín a šumivých vín.
V DEGUSTACI
Slámově žlutá se zelenkavými odlesky, má jemné aroma zeleného jablka, melounu, hrušky a lískových ořechů. Chuť se vyznačuje jemným napadením a příjemnou kyselou žilkou, která dodává svěžest.
Obsah alkoholu: 12,50% objemových
Teplota podávání: 8-10 ° C
PIT DOBŘE S ...
Velmi ceněný jako aperitiv a je vhodný zejména pro první kurzy zeleniny a ryb vařených jednoduchým způsobem (ve slané krustě, pečeně).
VINAŘSTVÍ AJÒ
Nacházejí se v kopcích spadajících do obce Mogoro a sousedních zemí. Půda je mírně vápnitá, sypká, hluboká, částečně tvořena kvartérními písky. Podnebí je středomořské s mírnými zimami a horkými léty, zmírňovanými mistrálním větrem. Průměrné roční srážky 500 mm. Sklizeň probíhá ručně s rmutováním hroznů během několika hodin po sklizni. Hektarový výnos je 100/110 q.
VINIFIKACE A STÁRNUTÍ
V oceli, s řízenou teplotou kvašení a použitím vybraných kvasinek. Vždy se vyvíjí v oceli a stárnutí probíhá na jemných kalech v obušku asi 40 dní.
BOTTLING A VÝVOJ
Sterilní pod tlakem dusíku. Pokud je udržován v optimálních podmínkách, je vynikající i po dvou letech.