SASSICAIA 2015
D.O.C. Bolgheri Sassicaia
1968
85% Cabernet Sauvignon 15% Cabernet Franc 14,00%
Půdy, na kterých se vinice nacházejí, mají rozmanité a složené morfologické vlastnosti se silným výskytem vápencových oblastí bohatých na slíny a kameny a částečně jílovitých; nacházejí se v nadmořské výšce mezi 100 a 300 metry, s expozicí západ / jihozápad.
Systém chovu: Cordonesperonato
Hustota rostlin: Podnebí:
Od 3 600 vinic / ha po 5 550 vinic / ha u starších rostlin a 6 200 vinic / ha u novějších rostlin.
Rok 2015 byl velmi platným rokem. Po celkově mírné zimě, s teplotami pod sezónním průměrem v lednu a únoru a bohatými dešti, začal vegetativní začátek druhého dubnového týdne s příchodem mírných teplot a dnů slunce. Deště, které i nadále ovlivňovaly první část jara, podporovaly rychlejší vegetaci rostlin a také způsobily vhodnost vodní zásoby půd. Vynikající kvetení, které skončilo na konci května, a následná vynikající ovocná sada, zvýhodněná skutečně příznivým podnebím. Červen a první polovina července se vyznačovaly teplotami nad sezónním průměrem, ale od konce července klesly zpět k normálu. Je to také díky dešťovým srážkám, které přinesly čerstvý vzduch ve prospěch vinic a vynikající produkce hroznů.
Dobré teplotní rozmezí mezi nocí a dnem, ke kterému docházelo během měsíce srpna, zaručovalo dokonalou fenolickou zralost hroznů.
Sklizeň začala v polovině září u hroznů Cabernet Franc a následně u odrůd Sauvignon a na konci září byla dokončena sklizeň hroznů z vinic na kopcích.
Vynikající kvalita hroznů, které dorazily do sklepa, křupavé, dobře sušené a velmi zdravé.
Výběr hroznů prostřednictvím třídicího stolu. Velmi jemné lisování a odlistění hroznů a následné kvašení v oceli při kontrolované teplotě kolem 30 ° - 31 ° C (bez přidání externích kvasinek), s macerací asi 12-15 dní pro Cabernet Francs a 10-13 dnů pro Cabernet Sauvignon. Časté přečerpávání moštů a délestages. Malolaktická fermentace v oceli dokončena v listopadu.
Sklizeň:
Vinifikace:
1
Stárnutí: Na konci jablečno-mléčného kvašení bylo víno umístěno do francouzských dubových barikových sudů (u třetího nového dřeva), kde stálo 24 měsíců a poté bylo určeno pro přípravné fáze plnění
následná fáze stárnutí ve skle před jeho uvedením na trh.