PUISTERIS SARDEGNA SEMIDANO MOGORO SUP ML.750

KLASIFIKACE

Sardinie Semidano di Mogoro DOC Superiore.

HROZNY

Semidano 100%.

Puistèris je starobylá neolitická vesnice ležící na kopci nedaleko města Mogoro.

SEMIDANUS

Jedná se o révu, která se uvádí od roku 1780. Po neúspěšných pokusech o její produkci v jiných oblastech ostrova bylo Semidano uznáno jako réva jedinečné expresivity v oblasti Mogoro, která získala DOC s podoblastí Mogoro. Je to nepříliš produktivní réva s malými, pevnými hrozny střední odolnosti vůči kryptogamům. Vzhledem k vegetativnímu aspektu je někdy zaměňována s Nuragusem, vzhledem k podobné konformaci výhonků a listů. Zrání probíhá od druhé dekády září. Na konci sklizně, od prvních deseti říjnových dnů, dává Semidano bílá vína velké struktury a složitosti nebo fascinující sladká vína.

V DEGUSTACI

Brilantní a zářící zlatožlutá. Je to víno, které vyniká vyvážením svých čichových charakteristik. Má aroma, které se odkrývá v průběhu, od koště, včelího vosku, medu, helichrysum. V ústech doprovází vytrvalost ovocných tónů typická slanost a svěžest.

Obsah alkoholu 13,50% obj

Teplota podávání: 12-13 ° C.

Pijte s ...

Je to důležité víno, které pochází z pozdní sklizně a neobsahuje žádné zbytky cukru. Někteří ho definují jako "intimní víno", při degustaci je mnohostranné, vrstvené, elegantní. Společník prvních kurzů s ragoûty slaných ryb nebo omáček na bázi bílých korýšů. Gratinované pečené mušle, krevety a bílé polévky z mořských plodů; chutná ryba s omáčkami nebo v aromatické bylinkové krustě. Bílá pizza s lesními houbami, chutné stárnuté sýry.

VINAŘSTVÍ PUISTERIS

Stromové vinice ve věku od 30 do 40 let, na kopcovitém terénu v obci Mogoro a sousedních vesnicích. Půda je mírně vápnitá, sypká, hluboká, částečně tvořena kvartérními písky. Podnebí je středomořské s mírnými zimami a horkými léty, zmírňovanými slaným mistrálním větrem. Průměrné roční srážky jsou 500 mm. Sklizeň probíhá v prvních deseti říjnových dnech, s pečlivým výběrem nejzralejších hroznů a rmutováním během několika hodin po sklizni. Sklizňové operace se provádějí pozdě, aby se umožnila větší akumulace cukrů a terpenů. Hektarový výnos je 50/60 kvintálů cukrů a terpenů. Hektarový výnos je 50/60 q.

VINIFIKACE A STÁRNUTÍ

Po krátkém macerování moštu na šupkách a fermentaci při nízké teplotě se nechá zrát asi 3 měsíce v 500 litrovém francouzském dubovém tonneaux. Bâtonnage se provádí na jemných kalech, aby víno nejlépe vyjádřilo vlastnosti těla, struktury a aromatické palety. Zušlechtění 9 měsíců v oceli a 2 měsíce v lahvi.

BOTTLING A VÝVOJ

Sterilní pod tlakem dusíku. Víno s dlouhou životností, pozoruhodnou strukturou a extraktem; lépe vyjadřuje a zušlechťuje své vlastnosti v průběhu času. Optimální podmínky skladování jsou nezbytné pro zhodnocení kvality vína.

585,00 Kč