KLASIFIKACE
Vermentino ze Sardinie DOC.
HROZNY
100% Vermentino.
VERMENTINO
Je to jedna z nejznámějších sardinských vinic, i když není domorodá, o které máme zprávy z poloviny 19. století. Všestranný, snadno se přizpůsobuje různým půdním a klimatickým podmínkám na celém ostrově a poskytuje různé vlastnosti podle oblasti výroby. Dobrou vitalitu, pokud je pěstována na vápenatých půdách, dává strukturovaná, slaná vína s příjemnou ovocnou vůní. Pokud se pěstuje na žulových půdách, charakterizuje vína s minerálností a kyselou svěžestí. Má průměrnou odolnost vůči kryptogamům, ale je obzvláště citlivý na plísni. Klastry jsou středně velké s bobulemi, které mají po dozrání zelenožlutou barvu. Zrání probíhá v prvním a druhém září v září.
V DEGUSTACI
Je jasně bledě slámově žlutá s mírnými nazelenalými odlesky. Vůně jsou jemné pro účely, s nuancemi od ovoce bílé dužiny po sardinské aromatické byliny, včetně rozmarýnu a tymiánu. Chuť je jemná, slaná a živá. Je to vynikající pitné víno.
Obsah alkoholu: 12,50% objemových
Teplota podávání: 8-10 ° C.
PIT DOBŘE S ...
Hodně oceňovaný jako aperitiv, hodí se k delikátním příchutím, delikátním šunkám, těstovinám nebo rýži se zeleninou, syrovým rybám v carpaccio nebo vylepšený delikátním vařením a čerstvými aromatickými bylinkami.
VINAŘSTVÍ LE GIARE
Nacházejí se v kopcích spadajících do obce Mogoro a sousedních zemí. Půda je mírně vápenatá, volná a hluboká, částečně tvořena kvartérními písky. Podnebí je středomořské s mírnými zimami a velmi horkými léty. Ruční sklizeň s opatrným rmutováním během několika hodin po sklizni. Hektarový výnos je 100 q.
VINIFIKACE A STÁRNUTÍ
Kontrola teploty kvašení a použití vybraných kvasinek. Stárnutí po dobu 30 dnů na pokutách. Vinifikace se provádí tak, aby se zabránilo kontaktu s kyslíkem, aby se zachovaly typické chuťově-čichové vlastnosti hroznů.
BOTTLING A VÝVOJ
Sterilní pod tlakem dusíku. Do 2 let od sklizně lépe ocenit vlastnosti čerstvosti a jemnosti.