DON GIOVANNI VERMENTINO MOGORO DOC ML.750

KLASIFIKACE

Vermentino ze Sardinie DOC.

HROZNY:

100% Vermentino.

VERMENTINO

Je to jedna z nejznámějších sardinských vinic, i když není domorodá, o které máme zprávy z poloviny 19. století. Všestranný, snadno se přizpůsobuje různým půdním a klimatickým podmínkám na celém ostrově a poskytuje různé vlastnosti podle oblasti výroby. Dobrou vitalitu, pokud je pěstována na vápenatých půdách, dává strukturovaná, slaná vína s příjemnou ovocnou vůní. Pokud se pěstuje na žulových půdách, charakterizuje vína s minerálností a kyselou svěžestí. Má průměrnou odolnost vůči kryptogamům, ale je obzvláště citlivý na plísni. Klastry jsou středně velké s bobulemi, které mají po dozrání zelenožlutou barvu. Zrání probíhá v první a druhé desítce září.

V DEGUSTACI

Je jasně slámově žlutá s mírnými nazelenalými odlesky. Má dobrý čichový průběh od aroma rozmarýnu, typického pro vinnou révu, až po bazové květy, bílé a žluté plody dužiny a liči. Chuť je při útoku jemná, poté slaná a živá, s dobrou strukturou a vynikajícím obsahem alkoholu. Perzistence vůní doprovází příjemný nápoj a zanechává mírnou a typickou hořkou notu.

Alkoholický stupeň: 13,50% obj.

Teplota podávání: 8-10 ° C.

PIT DOBŘE S ...

Chutný aperitiv podávaný se sýrovými plátky nebo kousky sardinské šunky, pokrmy s čerstvou bottargou, slané koláče se zeleninou, pokrmy s korýši a mořskými plody, také zapečené gratinované, chutné a středně tučné vařené nebo grilované ryby, pecorino a kravské polosuché sýry .

VINAŘSTVÍ DON GIOVANNI

Vinice nacházející se v kopcích a pláních spadajících do obce Mogoro a sousedních obcí. Půda je mírně vápenatá, volná a hluboká, částečně tvořena kvartérními písky. Podnebí je středomořské s mírnými zimami a horkými léty, zmírňované slaným mistrálním větrem. Průměrné roční srážky 500 mm. Sklizeň probíhá ručně s rmutováním hroznů během několika hodin po sklizni. Hektarový výnos je 80 q.

VINIFIKACE A STÁRNUTÍ

Po krátké maceraci slupky se provede vinifikace bez kontaktu s kyslíkem, aby se zachovaly chuťově-čichové vlastnosti typické pro vinnou révu. Kontrola teploty kvašení a použití vybraných kvasinek. Bâtonnage v ocelových nádržích po dobu 40 dnů.

BOTTLING A VÝVOJ

Sterilní pod tlakem dusíku. Vývoj, za předpokladu, že jsou skladovací podmínky ideální, je překvapivý: tóny sladkého ovoce a minerality v chuti a vytrvalosti jsou velmi příjemné. Velké uspokojení pro chuťové buňky i po roce života.

12,85 €