FRIULI
Chardonnay
D.O.C.
Odrůda hroznů
Chardonnay
Krystalický, zlatožlutý, hluboký, mimóza.
Intenzivní, z vanilky, jablka a čerstvého chleba.
Akátový med, bílá broskev, elegantní, dobře strukturovaný, plný a obklopující.
Popis: středně malý trs, s kulatými bobulemi, zelenožluté barvy, téměř zlatý. Jednoduchá, mírně aromatická chuť. Výcvikový systém: Guyot a jednoduchá Cappuccina, dobrá intenzita výsadby, krátké prořezávání 5-10 pupenů. Období sklizně: prvních deset září. Vinifikace: odloupané hrozny se dlouho macerují při nízkých teplotách v chlazených pneumatických lisech, aby se ze slupek extrahovaly antioxidační látky prospěšné pro lidské tělo. Stárnutí: v oceli po dobu šesti až sedmi měsíců v kontaktu s kvasinkami. Barva: krystalická, zlatožlutá, hluboká, mimóza. Kytice: intenzivní, z vanilky, jablka a čerstvého chleba. Chuť: akátový med, bílá broskev, elegantní, dobře strukturovaná, plná a obklopující. Párování: aperitiv, předkrmy z ryb nebo korýšů, ryby a syrové maso, smažené ryby a mořské plody, první jídla a jemná rizota. Teplota podávání: 8-10 ° v létě a 11-13 ° v zimě ve vysokých sklenicích se stopkami a velkým šálkem ve tvaru tulipánu.