KLASIFIKACE
Rezervace DOC Cannonau di Sardegna.
HROZNY
100% Cannonau
Chios, na počest nádherného řeckého ostrova obývaného Enopionem, synem Bakcha.
CANNONAU
Nejznámější sardinská červená réva existuje na ostrově od 11. století. A. C. Vybaven velkou schopností přizpůsobit se různým půdním a klimatickým podmínkám, dává vínům různé vlastnosti, hlavně spojené s půdou. Ze středně vysoké vitality a středně velkých shluků podléhá kapání květin a bobulí. Hroznový má tenkou černě purpurovou slupku. Díky nízké odolnosti vůči kryptogamům je velmi citlivý na padlí a padlí. K dozrávání plodů dochází ve třetí až čtvrté dekádě září.
V DEGUSTACI
Tmavě červená, jasná a intenzivní s fialovými odlesky, které se časem mění v granát. Vůně zralých červených plodů, mezi nimiž vynikají třešně a ostružiny, ale také květiny jako fialová a sušená růže a aromatické byliny. V ústech okamžitě odhalí charakter strukturovaného vína bez hran, sametového a komplexního, s dobrým aromatickým pokrokem. Vůně postupuje s balsamicovými, kakaovými a tabákovými tóny; dobře integrované třísloviny a vyvážená kyselost doprovázejí víno v vytrvalém závěru.
Alkohol 14,5% obj.
Teplota podávání 16-18 ° C.
PIT DOBŘE S ...
Je to dělo látky a charakteru, složité. Z tohoto důvodu jej nejlépe oceníte u kuchyně intenzivních chutí, se strukturovanými a kořeněnými pokrmy, od krupičných těstovin ochucených vepřovým a ovčím masem po ty plněné fraškou se slanými sýry a ragú, až po herní rizoto. Nejchutnější a nejtučnější maso, pečené nebo dušené, to vylepšuje. Vynikající společník k odlehlým ovčím a kravským sýrům.
VINAŘSTVÍ CHIO
Vinice na svahu v okolí Mogoro. Půdy jsou vápnitě jílovité, s dobrou strukturou a hloubkou. Podnebí je středomořské s mírnými zimami a horkými léty, zmírňovanými slaným mistrálním větrem. Průměrné roční srážky 400 mm. Sklizeň probíhá mezi posledními deseti zářijovými dny a prvními deseti říjnovými dny. Hektarový výnos je 60 / 70q.
VINIFIKACE A STÁRNUTÍ
Vinifikace probíhá fermentací macerací asi 15 dní při teplotě 26-28 ° C. Opakované přečerpávání a délestage zajišťují dobrou extrakci aromatických a barvících složek. Po kvašení a krátkém zastavení v oceli Chio stráví asi 12 měsíců ve francouzských barikových sudech, 500 litrovém francouzském dubovém tonneaux a v 15hl kaštanových sudech. Poté se rafinuje po dobu 10 měsíců v oceli a 2 měsíce v lahvi.
BOTTLING A VÝVOJ
Sterilní pod tlakem dusíku. Je to víno velké složitosti a těla; skvělého nápoje od uvedení na trh, postupem času získává aromatické tóny velkého kouzla. Od 3 do 6 let, za optimálních skladovacích podmínek.